Levensloop

Ze groeit op in een muzikaal gezin, maar gaat na het behalen van haar havo-diploma werken bij een computerfirma, een baan die haar meer zekerheid biedt dan een carrière als zangeres. Op het jaarlijkse bedrijfsfeestje vormt ze voor de lol met een paar collega’s een band. Op deze avond realiseert ze zich dat zingen hetgeen is wat ze echt graag wil.

Chess

Samen met haar zus Lida schrijft ze zich in voor Henny Huismans Soundmixshow. Met het nummer I Know Him So Well bereiken ze in 1987 de finale. Na deze show krijgen de zussen een platencontract aangeboden en onder de naam Chess scoren ze al snel een bescheiden hit met het nummer Never Change A Winning Team, gecomponeerd door Jeroen Englebert. Daarna volgen de singles Make My Day en Promise Not To Tell. Begin jaren 90 volgt hun doorbraak met het nummer I Dreamed A Dream uit de musical Les Misérables. Het groeiende succes van Chess heeft een negatieve uitwerking op haar zus Lida. Zij houdt van zingen, maar niet van alle aandacht eromheen. Lida wordt vervangen door Denise van der Hek. Het succes van het duo leidt tot het opnemen van een heel album met film- en musicalhits: The Oscar Album (1992) Dit album bevat onder andere een duet met René Froger. Petra wil zich gaan richten op musicals en Petra en Denise besluiten te stoppen met Chess.

Musicaljaren

In de jaren die hierop volgen krijgt Petra Berger twee kinderen. In 1999 zingt ze een jaar lang in een dinnershow.</p

Eternal Woman

Tijdens de reeks Night of the Promsconcerten in 2002 verwerft Petra Berger grote bekendheid.

Mistress

Na twee cd’s is het tijd voor een eigen theatertour. Met een avondvullend concert Eternal Women & Mistresses trekt ze langs de Nederlandse theaters. Petra zelf was verantwoordelijk voor het concept en de samenstelling van de concertreeks. Regie en script waren in handen van Bas Groenenberg. Jeroen Englebert en Pim Koopman verzorgden de muziekproductie.

Live in Concert (dvd)

De dvd Live in Concert wordt gevolgd door haar tweede theatertour: Petra Berger Live.

Begin 2006 gaat ze een samenwerking aan met de Nederlandse pianist Jan Vayne. Met de matineevoorstelling Van Bach tot ABBA brengen zij hun publiek een gevarieerd programma uit de wereld van klassieke-, pop- en musicalmuziek.

Here and Now

Drie jaar na het verschijnen van Mistress is het tijd voor een derde album. Dit keer zoekt Petra het heel dicht bij zichzelf. Het album Here and Now (2006) wordt geproduceerd door Tjeerd Oosterhuis en Jurre Haanstra en richt zich op haar eigen gevoelens. Het speelt zich niet langer af in het verleden, maar in het “hier en nu”. Het album wordt opnieuw uitgebracht in 2007 met als extra track het duet Life Goes On met de Italiaanse tenor Alessandro Safina.

In oktober 2006 wordt Petra gevraagd om twee duetten te zingen met de Italiaanse ster Andrea Bocelli tijdens zijn concert in het Scandinavium in Göteborg (Zweden). Zij vertolken Somos Novios (op de cd met Christina Aguilera) en The Prayer (origineel met Céline Dion).

Een nieuw project met Jan Vayne volgt snel. Hun tweede gezamenlijke tour Dichtbij! gaat van start in oktober 2007.

Crystal

Van Ennio Morricone tot John Ewbank en van Herman van Veen tot Simon & Garfunkel. Alle stukken zijn in één live sessie opgenomen in de studio in 2008. Het idee voor dit album is ontstaan tijdens de theatertour Dichtbij.

Touched by Streisand

Petra Bergers droom om zangeres te worden begon bij Barbra Streisand. Petra Berger zingt op dit album nummers van Streisand die voor haar van grote waarde zijn.

Petra Berger
Petra Berger
  • - Parla Più Piano – Petra Berger – Album PASSIONE
    4:13